Als je denkt dat je iets kunt of denkt dat je iets niet kunt, dan heb je gelijk.’
- Henry Ford
Meditatie geeft ontspanning voor lichaam en geest, brengt innerlijke rust en is mentale en emotionele fitnesstraining. Precies wat je nodig hebt als je examen gaat doen of last hebt van stress, prestatiedruk of piekergedachten.
Mediteren is niet moeilijk en meestal fijn om te doen, maar het kan soms wel even wennen zijn. Als je een beginner bent en net je meditatiebeoefening wilt starten of als je het mediteren wilt verdiepen is het een aanrader om de volgende 8 meditatietips te lezen. Deze tips helpen je gemakkelijker, dieper en met meer plezier te mediteren.
Tip 1. Mediteren is net als sporten. Hoe vaker je het doet hoe handiger je er in wordt en hoe groter het effect op je is. Net als bij het sporten zijn de uitdagingen je trainingsmateriaal en doen deze je groeien. Wees dus mild voor jezelf. Het is normaal dat je aandacht nog regelmatig afdwaalt, dat er nog gedachten door je hoofd spoken en dat gemoedstoestanden zich afwisselen. Ook dat je af en toe wat fysiek ongemakken ervaart. Bijvoorbeeld door het zitten.
Tip 2. Heb geduld. Als je net begint met mediteren lijkt er misschien van alles mis te gaan. Vooral de eerste paar minuten van een oefening zijn vaak nog wat lastig en onrustig. Je moet net als bij sport of vele andere activiteiten altijd even ‘in moet komen’ en mentaal en fysiek moet ‘opwarmen’ voordat je ‘goed’ in de oefening zit. Neem hier de tijd voor en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Maar je zult zien: daarna begint het lichaam te ontspannen en na verloop van tijd ontstaat er vanzelf rust en helderheid in je hoofd.
Tip 3. Veel beginners denken dat je tijdens het mediteren geen gedachten mag hebben, dat je gedachten moet stoppen, bestrijden, controleren of oplossen. Dit is een vergissing. De sleutel is ze juist te accepteren en verder niets mee te doen. Je registreert ze, maar gaat er verder niet in mee. In de loop van de oefening worden ze vanzelf minder actief, want net zo spontaan als ze in je opkomen zullen ze ook weer uit zichzelf weggaan.
Tip 4. Wanneer je de meditatie als gespannen en beklemmend ervaart, is meestal je focus te gespannen. Met andere woorden: je doet te veel je best om niet af te dwalen en te focussen. Sta jezelf toe om af te dwalen en neem het zoals het gaat. Je hoeft niets te bereiken of veranderen. Dat maakt meditatie zo bijzonder en mooi. In een meditatie hoef je enkel met je aandacht aanwezig te zijn en zonder oordeel te ervaren zoals het nu is.
Tip 5.Wees niet te streng voor jezelf. Het gaat tijdens het mediteren niet om het bereiken van perfectie, maar om boeken van vooruitgang. Het continu evalueren van hoe je meditatie verloopt is één van de grootste obstakels om tot ontspanning te komen. Dus laat deze resultaatgerichte houding los, wees mild voor jezelf en geniet van de reis.
Tip 6. Als je begint met meditatie: breng regelmaat aan in je meditatiediscipline, houding, techniek, tijd en plaats. Beter één keer per dag kort dan één keer per week lang mediteren. Gebruik eventueel een Examenatleet trainingsprogramma om structuur in je beoefening aan te brengen.
Tip 7. Evalueer een meditatiesessie pas na afloop van de meditatie. Het tussentijds oordelen over hoe goed of slecht de oefening gaat of nastreven van een bepaald doel of resultaat brengt onrust, verstoort je aandacht en zorgt ervoor dat je je niet goed kunt ontspannen in je huidige ervaring. Maak de oefeningen af, zelfs als je geneigd bent eerder te stoppen omdat het minder goed lijkt te lukken, tegenzit of als je nog niet zoveel effect ervaart. Geef de meditatie oefeningen ook een serieuze kans. Je kunt pas een meditatie goed evalueren nadat je deze meerdere keren uitgevoerd hebt.
Tip 8. Hoe drukker je bent, hoe meer stress en gejaagdheid je ervaart, hoe moeilijker je je tot meditatie kunt aanzetten en hoe nuttiger het voor je is om toch te gaan mediteren. Juist dan heb je het nodig! Vandaar het gezegde: "De beste tijd om te mediteren is als je geen tijd hebt om te mediteren.'
Tip 9. Trap op de rem als de oefening te veel bij je losmaakt. Bijvoorbeeld: als de houding erg pijnlijk wordt, als de emoties te heftig worden, als je denken er veel drukker door wordt. Eventueel kun je de oefening korter doen of een andere oefening doen. Mocht je erg onrustig van een oefening zijn geworden open je dan je ogen, kijk om je heen, benoem wat je ziet en voelt en voel tegelijkertijd je voeten, billen en handen. Dit zal je helpen om weer rustig te worden.
Tip 10. Het meer aandachtig, mindful en bewust beleven van meditatie bereik je vooral door veel te oefenen. Wees gerust. Hoe meer ontspannen je lichaam en geest worden, hoe gemakkelijker en leuker mediteren wordt. Voor je het weet kom je in een positieve spiraal en verandert elke dag mediteren steeds meer van een verplichting in een fijn dagelijks moment van ontspanning.
Lees meer over meditatie in het artikel "Wat is Meditatie?" en als een vraag hebt over meditatie kijk dan bij het artikel "Veel gestelde vragen over meditatie".
Meditatie voor beginners training
Aanrader! In de Examenatleet app kun je behalve meer dan 100 meditatie oefeningen ook diverse meditatie trainingen vinden. Waaronder een meditatie voor beginners training. De meeste sessies van de trainingen duren slechts kort. Denk aan 8-12 minuten, maar er zijn ook langere sessie te vinden van 15 -20 minuten. Vele kleine stappen leiden tot grote resultaten. De trainingen helpen je niet alleen te mediteren, maar ook je examen en studie prestaties te verbeteren, stress te verminderen, rustiger te worden in je hoofd en je concentratie te verhogen. Voor beginners en gevorderden. Van 3 tot 60 dagen. Doe je ook mee?